zoete of gewone aardappelen

Wat is gezonder? Een zoete of gewone aardappel

Zoete of gewone aardappel zijn beide knolgewassen, maar ze verschillen qua uiterlijk en smaak.  Ze komen uit afzonderlijke plantenfamilies, beide bieden verschillende voedingsstoffen en beïnvloeden je bloedsuiker anders. Wat zijn de verschillende tussen deze twee aardappelen?

De zoete aardappel, ook wel ‘bataat’ genoemd, is geen familie van de gewone aardappel. De eerste behoort tot de ‘windefamilie’ en de tweede tot de ‘nachtschadefamilie’. Ze bevatten verschillende vitamines. De gewone aardappel is rijker aan vitamine B6, de zoete aardappel is zeer rijk aan vitamine A.  Beide knollen zijn over de hele wereld van belang bij de maaltijd, vooral vanwege het hoge gehalte aan koolhydraten.  Zoete aardappelen worden vaak aangeprezen als gezonder dan witte aardappelen, maar beide soorten kunnen zeer voedzaam zijn.

Is een zoete aardappel wel een aardappel?

De zoete aardappel is officieel geen aardappel, maar een groente. Het behoort tot de windefamilie, dit zijn zetmeelhoudende knollen.  Ondanks dat de zoete aardappel geen echte aardappel is, kun je hem wel op dezelfde manier klaarmaken als een gewone pieper. Zo gek is de naam ‘zoete aardappel’ dus niet, helemaal als je de kruidige, zoete smaak proeft.

Rijk aan koolhydraten

Hoewel gewone en zoete aardappelen vergelijkbaar zijn in hun calorie-, eiwit- en koolhydraatgehalte, leveren witte aardappelen meer kalium. Zoete aardappelen zijn daarentegen rijk aan vitamine A. Het type koolhydraat verschilt ook tussen beide aardappels. De koolhydraten in gewone aardappelen bestaan vooral uit zetmeel. Dit is een langzaam verteerbare soort koolhydraat. Zoete aardappelen bevatten veel snel verteerbare koolhydraten bijvoorbeeld fructose, oftewel vruchtensuiker. Maar in zoete aardappelen zit ook insuline, wat nog trager verteerd wordt dan zetmeel. Verder is het vezelgehalte bij de zoete aardappel hoger.

Welke aardappel is gezonder?

Beide soorten aardappels zijn gezond. Uiteraard maakt het wel uit hoe je ze klaarmaakt. Een gekookte aardappel is een stuk gezonder dan gefrituurd. Omdat we benieuwd zijn of er verder nog grote verschillen zijn, vergelijken we de gekookte zoete aardappel en gekookte kruimige aardappelen met elkaar.

Voedingsmiddel per 100 gram Zoete aardappel Gewone aardappelen
Energie (kcal) 94 81
Eiwit totaal (g) 1,2 2
Koolhydraten totaal (g) 21 19
Vet totaal (g) 0,3 0
Voedingsvezel totaal (g) 2,4 1,8

Beide soorten aardappelen zijn rijk aan vezels, koolhydraten en vitamine B6 en C. Witte aardappelen bevatten meer kalium, terwijl zoete aardappelen meer vitamine A bevatten.

Conclusie?

Het is een nek-aan-nekrace, want er zijn niet hele grote verschillen tussen de twee aardappels. Omdat de zoete aardappel meer vitamines en mineralen bevat, heeft deze bij mij een lichte voorkeur. Maar het verschil tussen de zoete aardappel en de gewone aardappel is voornamelijk de smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *