kinderen meer bewegen

Waarom lichamelijke activiteit goed is voor kinderen

Waarom is bewegen goed voor een kind? Eigenlijk om precies dezelfde redenen als waarom dit belangrijk is voor volwassenen. Met één heel belangrijk verschil. Jong geleerd, is oud gedaan.

Lichamelijke activiteiten zijn goed voor de gezondheid van een kind, nu en in de toekomst.

Voordelen van lichamelijke activiteit

Het ondernemen van voldoende lichamelijke activiteiten is onder andere goed voor sterke botten en spieren, gezonde longen en sterk hart. Het verbetert coördinatie, balans, houding en flexibiliteit

Door sporten wordt endorfine aangemaakt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Een stofje dat ervoor zorgt dat je je spieren beter kunt aansturen (neurotransmittor).

Lichamelijke activiteit is ook geweldig om je kind te helpen gelukkig en gezond te zijn op andere gebieden van het leven. Actieve kinderen hebben bijvoorbeeld meer kans om:

  • wees zelfverzekerd en voel alsof ze erbij horen
  • wees ontspannen en slaap lekker
  • concentreer je beter op school
  • opschieten met anderen en gemakkelijk vrienden maken
  • delen, om de beurt en samenwerken.
Onrustige kinderen kunnen heel vaak gebaad zijn bij beweging. Bijvoorbeeld omdat hun spieren zijn gemaakt om te bewegen. Wanneer ze dat niet of onvoldoende doen laten ze van zich horen. Ook kan het zijn dat een kind de hormonen nodig heeft die vrij komen bij beweging. Dit zet een hele keten aan veranderingen in het lichaam in beweging. Zo ook een betere doorbloeding van de hersenen wat helpt bij het terugdringen van onrust omdat je weer helder kunt nadenken.
Tot slot zorgt bewegen voor minder risico op overgewicht of obesitas. En een verminderd risico op hartaandoeningen, kanker en diabetes op latere leeftijd.
Hoe meer lichamelijke activiteit je kind doet en hoe minder tijd je kind zit, hoe meer gezondheidsvoordelen dit heeft voor je kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *