vis

Tips om kinderen te verleiden tot het eten van meer vis

Vis is zeer voedzaam, daarom wordt aangeraden om ten minste eenmaal per week vis te eten. Vis is een rijke bron aan eiwitten. Gemiddeld bevat een portie vis circa 19,5g eiwit per 100g, afhankelijk van de vissoort. Eiwit speelt een belangrijke rol in de groei, het onderhoud en de reparatie van ons lichaam. Voor jonge kinderen zijn eiwitten van essentieel belang voor hun algemene ontwikkeling, hun groei en de ontwikkeling van hun botten.

Kinderen krijgen vaak te weinig omega 3 vetzuren en vitamine D binnen. Voedingsstoffen waar vette vis juist rijk aan is. Het is daarom goed wanneer kinderen één of het liefst twee keer per week vis eten. Kinderen onder de vier jaar zouden zo’n 60 gram vis per week binnen moeten krijgen, voor de wat oudere kinderen is een wekelijkse portie van zo’n 100 – 125 gram ideaal.

Veel kinderen lusten echter geen vis. Of ze houden vooral van vis met een krokant laagje zoals kibbeling of vissticks. Dit is een begin, echter is dit een minder goede keuze. Ze zijn gemaakt van magere vis en door het krokante jasje zuigen ze bij het bakken of frituren veel vet op.

Hoe krijg je ze toch aan de vis? Met deze slimme tips lukt het mogelijk wel om kinderen aan de vis te krijgen.

Tips om kinderen te verleiden tot het eten van meer vis

  • Kinderen lusten veelal iets niet als ze het voor de eerste keer proeven. Dat gaat voor vis ook vaak op. Blijf daarom geregeld vis aanbieden om te proeven, eventueel in een andere vorm. Pas na gemiddeld tien keren proeven, herkennen en waarderen kinderen een nieuwe smaak. Dus geef niet op!
  • Samen koken is een goede manier om nieuwe smaken te leren ontdekken.  Wanneer kinderen betrokken zijn bij het maken van iets, zijn ze sneller geneigd om ook iets te proven.
  • Camoufleer de vis met een aantrekkelijk jasje. Bijvoorbeeld in bladerdeeg, in de vorm van balletjes of een hamburger, in pasta of een taco, met tomatensaus.
  • Kies voor visfilets of moten zonder graten.
  • Combineer vis met producten waar kinderen dol op zijn, bijvoorbeeld witte bonen in tomaten saus, aardappelpuree, met appelmoes of ander fruit, met worteltjes of nog beter op pizza

Heb jij nog tips hoe je kinderen aan de vis krijgt, laat het ons weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *