rozijn

Rozijnen een gezond tussendoortje

Iedereen kent ze wel van vroeger, de kleine doosjes met rozijnen. De heerlijke zoete ‘snoepjes’ en een gezond tussendoortje.  De rozijn dankt zijn naam aan het woord raisin in het Frans wat druif betekent. In Frankrijk noemen ze rozijnen, droge druiven, ‘raisin sec’. Dus een rozijn is gewoon een gedroogde druif.  Het drogen gebeurt om de druif langer te kunnen bewaren.

Belangrijke voedingsstoffen in rozijnen

Rozijnen zijn niet meer dan gedroogde druiven, en daarvan is bekent dat ze rijk zijn aan suikers en calorieën. Rozijnen zijn echter ook rijk aan vitaminen, vooral vitamine A, B maar ook vitamine C en een aantal onmisbare mineralen zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, koper, ijzer en zink. Ook zitten rozijnen vol met borium.

Waarom zijn rozijnen brainfood?

De borium in rozijnen is goed voor je botten en spieren, maar helpt ook om je goed te kunnen concentreren. Rozijnen zijn vezelrijk en ze stimuleren de spijsvertering en helpen met voedselopname.

Vitamine B1 (thiamine) in rozijnen zorgt ervoor dat voedsel omgezet wordt in energie binnen het organisme, zodat de hersenen glucose kunnen absorberen. Een tekort aan thiamine kan lijden tot depressie, vermoeidheid, aandachtsverlies, geheugenproblemen en mentale lenigheid.

Waar zijn rozijnen verder goed voor?

Door hun hoge dosis aan vitamine C dragen rozijnen bij aan het verhogen van je natuurlijke weerstand zodat je meer bestand bent tegen allerlei ziekmakende bacteriën en virussen.
Behalve vitaminen en mineralen zijn rozijnen ook rijk aan suikers, maar vooral trage suikers die je extra energie geven. Ondanks hun hoge concentratie aan suikers en calorieën blijven rozijnen gezond, ze zijn dan ook de geliefde snack van (top)sporters, dus ook voor kinderen een gezond tussendoortje of lekker in de yoghurt.

In de schil van de druiven zitten ook anti-oxidanten, in de blauwe druif meer dan in de groene druif. Anti-oxidanten zijn gezond en hebben een positieve invloed op de bloedsomloop en helpen het lichaam beschermen.

Het klinkt misschien een beetje raar, maar rozijnen zijn gezond voor je tanden, ondanks alle suikers. Deze suikers zijn namelijk van goede kwaliteit. Het blijkt dat er vijf bacterie dodende bestanddelen in rozijnen zitten. Ofwel bestanddelen welke ervoor dat de groei van diverse mondbacteriën worden afgeremd. Hierdoor wordt tandbederf voorkomen.

Rozijnen als gezond tussendoortje of ontbijt

Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, zeker voor kinderen.  Start de dag goed met yoghurt met appel en rozijnen.  Door de appel en de rozijnen wordt de yoghurt lekker zoet, een heerlijk ontbijt voor kinderen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *