noten

Noten

Noten groeien aan bomen en zijn droge vruchten, omhuld door een vruchtwand. Dit is een harde, houtachtige dop, waar meestal één noot in zit. Noten zijn er in vele soorten en maten. Veel gegeten noten zijn, amandelen, cashewnoten, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda’s zijn eigenlijk geen noten, maar peulvruchten. En amandelen zijn officieel fruit. Maar toch worden pinda’s en amandelen vanwege hun eigenschappen vaak tot noten gerekend.

Het eten van noten doet veel goed voor je hersenen, echter zijn niet alle noten hierin gelijk. Er is een flinke variatie in gezondheidsvoordelen per noot. Maar we beperken ons hier tot de algemene voordelen die de verschillende noten bieden.

 Belangrijke voedingsstoffen in noten

Noten bevatten allemaal eiwitten, veel voedingsvezels, onverzadigde vetten, vitamine B, E en magnesium, allemaal belangrijk voor onze hersenfunctie. Walnoten zijn de beste noten voor  je hersenen. Deze hebben een hoge concentratie DHA, een type omega-3-vetzuur.

Amandelen en hazelnoten zijn twee van de meest geconcentreerde bronnen van Vitamine E.

Waarom zijn noten goed voor je concentratie

De essentiële vetzuren in noten en dan met name DHA is een belangrijkste bouwstenen van de membraan van de hersencellen rondom de zenuwen. Deze essentiële vetzuren verhogen de vloeibaarheid van de membraan, wat de prikkelgeleiding, de signaaloverdracht en zo de informatieverwerking, bevordert. Super natuurlijk voor het jonge brein van kinderen.

Waar zijn noten verder goed voor

  • De Vitamine E is noten draagt bij in het gezond houden van cognitieve functies
  • Kinderen die een gebrek hebben aan vitamine B kunnen zich moe en lusteloos voelen en zich slecht concentreren. Middels noten kun je dit op een natuurlijke manier aanvullen.
  • Noten geven je een energieboost
  • Vanwege de vezels zijn noten goed voor je darmen
  • Noten zitten vol met de mineralen zink, magnesium, koper en selenium wat goed is voor je immuunsysteem
  • Cashewnoten zijn goed voor je humeur, ze helpen ook bij depressiviteit. Daarnaast bevatten ze anti-oxidanten die stress tegengaan.

Lekkere recepten met noten voor kids

Je kunt kinderen natuurlijk gewoon een handje nootjes meegeven in hun broodtrommel. Maar jonge kinderen en noten vind ik toch wat eng. Voor de kinderen maak ik daarom vaak noten koekjes. Met wat walnoten en amandelmeel heb je in no time een paar heerlijke gezonde koekjes gebakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *