Erwtensoep

Kindvriendelijke erwtensoep

Met dit koude weer kan ik echt ultiem genieten van heerlijke ouderwetse erwtensoep. Ik maak daarom graag deze kindvriendelijke erwtensoep.  Zelf erwtensoep maken is niet ingewikkeld, je moet er alleen even de tijd voornemen. De spliterwten hebben even tijd nodig om stuk te koken.

Soep die is gemaakt van erwten heeft een lange geschiedenis. De soep is al bekend van oude Griekse beschavingen van ca 500 voor Christus. In Noord-West en Oost-Europa zijn dikke varianten populair. In Canada, de VS, Australië en India worden varianten geserveerd die veelal minder gebonden zijn.

Erwten soep blijft lang goed in de koelkast, dus je kunt altijd wat extra’s maken. Je kunt het tevens goed invriezen, geef het dan wel de tijd om te ontdooien, want dat duurt even.

Wat heb je nodig voor kindvriendelijke erwtensoep?

Voor 6 personen heb je de volgende ingrediënten nodig voor de erwtensoep

 • 2,5 l Water
 • 600 gr Spliterwten
 • 2 Preien
 • 1 Winterpeen
 • 1 Knolselderij
 • 3 schouderkarbonaadjes
 • 2 Runderbouillonblokjes
 • 2 Rookworsten

Hoe maak je de erwtensoep?

 1. Kook 2,5 liter water in een pan. Voeg als het kookt de schouderkarbonades en de spliterwten toe.
 2. Schil de knolselderij snijd deze in stukjes, evenals de prei en winterpeen. Het hoeft niet heel klein, later ga je het blenderen.
 3. Laat de spliterwten en de schouderkarbonades 30 minuten koken, totdat de schouderkarbonades gaar zijn.
 4. Haal de schouderkarbonades uit de pan, verwijder de botten zorgvuldig en voeg het vlees weer toe aan de soep.
 5. Voeg dan ook de knolselderij, prei, winterpeen en runderbouillonblokjes. Laat alles nog circa 30 minuten zacht koken, tot alles zacht is geworden en de spliterwten uit elkaar vallen.
 6. Pureer de soep met de staafmixer mooi glad
 7. Laat de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing gaar worden, snijd hem in stukken en voeg deze toe aan de soep.
 8. Laat het nog even doorkoken. En je erwtensoep is klaar!

 

Waarom is erwtensoep gezond

In de erwtensoep zitten een hoop groenten. De knolselderij is rijk diverse mineralen, calcium en fosfor. Goed voor je botten.  Ook zit er kalium in dat zorgt voor de goede werking van je hersenen. Het ijzer zorgt voor het zuurstoftransport in je bloed. De prei bevat veel mineralen zoals ijzer en ook calcium. De winterwortel helpt je immuun systeem door de grote hoeveelheid vitamine A.

Spliterwten zijn niet het bekendste brainfood, maar dit is een kleine vitaminebom.  Naast eiwitten, bevatten ze ook veel vezels, foliumzuur, koper, ijzer, mangaan en vitamine B1.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *