bewegen kinderen

Hoeveel beweging hebben kinderen nodig?

Vraag je je weleens af of je kind voldoende beweegt? Bewegen is namelijk erg belangrijk en gezond en daarmee een must voor opgroeiende kinderen.

Door je kind aan te moedigen elke dag voldoende te bewegen, help je hem gezond te zijn. Je zet tevens  gezonde gewoonten op voor de toekomst van je kind. Maar hoeveel beweging hebben kinderen nodig op de verschillende leeftijden.

Lichamelijke activiteit voor kinderen

Sportief bezig zijn, lichamelijke activiteiten zijn leuk, een belangrijk onderdeel van spelen en leren, en dus essentieel voor een gezonde groei en ontwikkeling .

Het is ook normaal dat kinderen bewegen en fysiek actief zijn. Baby’s schommelen met hun lichaam en trappen met hun voeten, en peuters houden ervan om te bewegen, dansen, klimmen en springen. Oudere kinderen houden vaak van georganiseerde sport- en speelspellen.

Hoeveel beweging hebben kinderen nodig?

Kinderen van 1-5 jaar zouden dagelijks minimaal drie uur fysiek actief moeten zijn, met activiteiten die over de dag worden verspreid. Denk hierbij aan energiek spelen zoals rennen, springen of klauteren. Als een kind ouder is dan drie jaar, zou het energiek spelen moeten oplopen tot minstens een uur per dag.

Kinderen van 5-18 jaar moeten elke dag minimaal een uur matige tot krachtige lichamelijke activiteit uitoefenen. En minstens drie dagen per week moet dit activiteiten omvatten die spieren en botten versterken.

Bij matig intensief bewegen gaat het om het krijgen van een hogere hartslag en een versnelde ademhaling. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij wandelen of fietsen,

Krachtige lichamelijke activiteit vragen meer uithoudingsvermogen en spierkracht, zoals voetballen of hockey.  Activiteiten die spieren en botten versterken, zorgen ervoor dat spieren meer dan normaal werken en extra kracht uitoefenen op botten – bijvoorbeeld springen, rennen, klimmen en tillen. Matige en krachtige fysieke activiteiten helpen om spieren en botten op te bouwen.

Tot slot is het zo dat langer, vaker en/ of intensiever bewegen nog beter is voor de gezondheid van kinderen. Veel stilzitten kan beter voorkomen worden. Dit geldt overigs ook voor volwassen

Waarom is bewegen belangrijk?

Het is belangrijk dat kinderen voldoende bewegen om hun botten en spieren sterk te houden. Het verbetert hun fitheid, coördinatie en motoriek. Ook verkleint het risico op depressieve symptomen.

Voldoende bewegen heeft een positieve invloed heeft op het emotionele welzijn van kinderen, met name als het gaat om zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *