gezond eten

Gezond eten voor kinderen, wat is dat eigenlijk?

Je wil natuurlijk allemaal dat je kind gezond eet en voldoende eten en drinken binnenkrijgt. Maar wat is eigenlijk gezond en hoeveel basisvoeding heeft een kind nodig.

Gezond en gevarieerd eten betekent dat je vooral voedingsmiddelen kiest uit de Schijf van Vijf.  Als je elke dag genoeg uit elk vak kiest, dan krijgt je kind binnen wat hij nodig heeft. Dit betekent voldoende vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels.

Goede eetgewoonten

Gezonde eetgewoonten zijn goed voor het hele gezin. Het is belangrijk om gevarieerd en met regelmaat te eten. Dit betekent zoveel mogelijk eten op vaste tijden, met alle sport activiteiten, kan dit uiteraard wel eens lastig zijn. Als je kind gewend is om op vaste tijdstippen te eten, dan zal hij tussendoor minder snel trek hebben. En hij zal ook minder snel vragen om een koekje of een snoepje als hij weet dat er straks weer een eetmoment is. Tussendoortjes zijn niet verkeerd, maar probeer zoveel mogelijk gezonde tussendoortjes te geven zoals fruit, komkommer of een  volkorenkoekje. Dit is ook beter voor hun gebit, het verminderd het risico op gaatjes.

Hoeveel eet mijn kind?

Het is heel verschillend hoeveel eten een kind nodig heeft, en hangt ook samen met de leeftijd van een kind.  Kinderen kunnen soms een tijdje weinig eten en dan opeens weer veel. Kinderen geven zelf aan hoeveel ze willen eten.  Een gezonde basisvoeding voor een kind ziet er als volgt uit:

4-8 jaar 9-13 jaar 14- 19 jaar
Groente 100 – 150 gr 150- 200 gr 200 gr
Fruit 1,5 stuks 2 stuks 2 stuks
Brood 2-4 sneetjes 4-5 sneetjes 6 sneetjes
Graanproducten 100-150gr 150-200 gr 200 gr
Zuivel 400 ml 600 ml 600 ml
Vlees of vis 60-80 gr 80- 100 gr 100-125 gr
Vet (bijv boter) 20 gr 30 gr 40 gr
Drinken (incl melk) 1 liter 1,5-2 liter 2 liter

 

Deze basisvoeding is voor het gemiddelde kind, dat niet bestaat. Zie het als leidraad, maar vaar vooral op je eigen kind. Als ouder bepaal je wat en wanneer je kind eet, je kind mag zelf bepalen hoeveel hij wil eten van deze basisvoeding.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *