gezond kind

Gezond eten maakt kinderen gelukkiger

Er is veel aandacht voor wat een gezonde levensstijl doet voor de lichamelijke gezondheid van kinderen, zoals goede groei, sterkere botten en zelfs een lager risico op chronische ziekten op volwassen leeftijd. Maar hoe zit het met hun geestelijke gezondheid? Een Europese studie stelt vast dat wat kinderen eten een grote impact kan hebben op hoe ze zich sociaal en emotioneel voelen.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden 7000 Europese kinderen (van 2 tot 9 jaar ) uit acht landen gevolgd. Onderzoekers maten de voeding van de kinderen op basis van of ze voedingsrichtlijnen volgden.  Zoals het beperken van de inname van toegevoegde suikers, het elke dag krijgen van fruit en groenten, het eten van volle granen en het consumeren van vis 2-3 keer per week. Daarnaast keken ze naar vier welzijns-indicatoren: zelfvertrouwen, de relatie met hun ouders, mentale problemen en groepsdruk. Twee jaar later werden dezelfde kinderen nog eens gemeten.

Wat bleek, een goed basisdieet droeg bij aan een beter emotioneel welzijn, meer zelfvertrouwen en minder mentale problemen en vatbaarheid voor groepsdruk. En dat ongeacht het gewicht en de economische status van de kinderen. Daarnaast aten de meer zelfverzekerde kinderen twee jaar later nog steeds een gezond dieet.
De goede relatie met de ouders en de verminderde vatbaarheid voor groepsdruk werden vooral gelinkt aan het dagelijks eten van groente en fruit, en de minder mentale problemen aan de lagere vetinname.

Gezond eten en de mentale gezondheid van kinderen

Hoe werkt dit dan? De onderzoekers hebben een paar ideeën. Ze denken dat het eten van bijvoorbeeld vis en volkoren granen een gunstig effect heeft op het psychologisch welzijn. Dat  nutriënten als omega-3 vetzuren en vitamines en mineralen een direct positief effect kunnen hebben op de mentale gezondheid van kinderen. Gezond eten heeft ook mogelijk een effect op de gezondheid in het algemeen, omdat je er beter door zou slapen. En goed slapen doet weer wonderen voor de emotionele gezondheid van je kind.

Een gezond dieet helpt kinderen om beter om te gaan met stress en sommige uitdagingen in het leven. Kinderen met een goede mentale gezondheid grijpen dus minder snel naar ongezond eten om hun verdriet te verwerken.

Duidelijk effect

De onderzoekers stellen dat de studie geen direct oorzaak-gevolg verband tussen voeding en mentale gezondheid aantoont, maar dat wat de kinderen eten duidelijk effect heeft op hoe ze zich voelen. Zoals we allemaal weten is hebben kinderen baat bij gezond eten. Wil je weten wat gezond eten is? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *