rust in je hoofd

De juiste voeding voor rust in je hoofd

De chemie in onze hersenen bepalen hoe wij ons voelen en omgaan met verschillende situaties. Boodschapperstofjes genaamd neurotransmitters spelen daarbij een belangrijke rol.

Neurotransmitters zijn de signaalstofjes die zenuwimpulsen overdragen tussen zenuwcellen (neuronen) en/of kliercellen en spiercellen. Wanneer deze stofjes goed in balans zijn, heb je een goed geheugen, ben je alert en kun je goed leren. Kun je goed slapen tot rust komen en je gedachten loslaten.
Heb je een tekort aan één van de neurotransmitters dan kun je dat bijvoorbeeld merken aan, moeite met concentreren, prikkelbaar, geen rust in je hoofd en weinig controle over emoties. Voeding kan een bijdrage leveren aan het in balans krijgen van de neurotransmitters.

Belangrijke neurotransmitters

Er zijn vier belangrijke neurotransmitters met ieder zijn eigen functie.

 • GABA heb je nodig om tot rust te komen, het kalmeert je brein. Het zorgt voor een goede prikkelverwerking, stressbeheersing, kalmte, stabiliteit, structuur en geduld.
 • Serotonine regelt stemmingen en gedrag en reguleert het de activiteiten van vele andere neurotransmitters. Het zorgt voor veerkracht, een goed denkvermogen en een positieve levenshouding.
 • Dopamine zorgt dat jij je goed voelt. Het maakt dat je alert bent, je kunt concentreren en focussen. Het draagt bij aan je zelfvertrouwen en besluitvaardigheid.
 • Het  boodschapperstofje acetylcholine zorgt ervoor dat je snel kunt denken en reageren, zorgt voor creativiteit en een goed leervermogen. Het maakt je nieuwsgierig.

Juiste voeding

De juiste voeding kan een belangrijke bijdrage leveren aan de balans van de neurotransmitters in je hoofd.

 • Een stabiele bloedsuikerspiegel
  De neuronen in je hersenen zijn afhankelijk van voldoende brandstof in de vorm van glucose (suiker). Ideaal is als het een constante stroom van bloedsuiker voor je hersenen beschikbaar zijn. Een sterk schommelende bloedsuikerspiegel geeft vergeetachtigheid, concentratieproblemen en energiedips. Een kind heeft veel zin in zoete dingen en sneller geïrriteerdheid. Vermijd daarom snelle suikers.
 • Zonlicht
  Zonlicht levert een belangrijke bijdrage bij de aanmaak van vitamine D. Vitamine D heb je nodig om zowel dopamine als serotonine aan te maken.
 • Omega 3
  Het is belangrijk om voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen, om zo je serotoninegehalte te verhogen.  Om meer omega 3 binnen te krijgen kun je avocado, walnoten, lijnzaad of vette vis eten.  Ongeveer 60% van het gewicht van je hersenen wordt bepaald door vet.
 • Eiwitten
  Neurotransmitters maak je uit aminozuren, oftewel eiwitten. Eet daarom geregeld rundvlees, kip, kalkoen, eieren en zuivel.
 • Zwavel
  Een andere bouwstof die belangrijk is om neurotransmitters aan te kunnen maken is zwavel. Zwavel haal je onder andere uit knoflook, ui, prei, bieslook, asperges, koolsoorten, broccoli, ei en noten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *