gezond_eten

9 voedingsmiddelen om de hersenfunctie te stimuleren

Wat we eten heeft een grote impact op de structuur en de gezondheid van onze hersenen. Het eten van de juiste voeding kan onze hersenfunctie op zowel korte als lange termijn ondersteunen. De hersenen zijn een energie-intensief orgaan, ze gebruiken maar liefst 20% van de calorieën van ons lichaam. Ze hebben dus veel goede brandstof nodig om de hele dag door geconcentreerd te blijven. Wat is de juiste voeding voor je hersenfunctie te stimuleren?

De hersenen hebben ook bepaalde voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Omega-3 -vetzuren helpen bijvoorbeeld bij het bouwen en repareren van hersencellen. En voor de oudere onder ons, zijn antioxidanten belangrijk omdat ze cellulaire stress en ontstekingen verminderen, welke weer verband houden met hersenveroudering.
Dus wat moeten zowel jong en oud eten om hun hersenfunctie te blijven stimuleren

1. Vette vis

Vette vis is de bekendste bron van omega-3 -vetzuren. Omega-3 vetzuren helpen bij het bouwen van membranen rond elke cel in het lichaam, inclusief de hersencellen. Ze kunnen daarom de structuur verbeteren van hersencellen die neuronen worden genoemd.

Mensen met veel omega-3 vetzuren verhogen de bloedstroom in de hersenen. Er is een verband tussen omega-3-niveaus en betere cognitie, of denkvaardigheden. Wat gesuggereerd dat het eten van voedsel dat rijk is aan omega-3 vetzuren, zoals vette vis, de hersenfunctie kan stimuleren. Voorbeelden van vette vis met veel omega-3 vetzuren zijn, zalm, makreel, tonijn, haring en sardientjes.
Mensen kunnen ook omega-3 vetzuren krijgen uit sojabonen, noten, lijnzaad en andere zaden.

2. Donkere chocolade

Donkere chocolade bevat cacao. In cacao zit flavonoïden, een soort antioxidant, die goed is voor de hersenen. Zo kunnen ze de groei van neuronen en bloedvaten stimuleren in delen van de hersenen die betrokken zijn bij geheugen en leren. Ze kunnen ook de bloedstroom in de hersenen stimuleren.
Het eten van donkere chocolade kan de plasticiteit van de hersenen verbeteren, wat cruciaal is voor het leren, en ook andere hersengerelateerde voordelen kan bieden.

3. Eet bessen om je hersenfunctie te stimuleren

Net als donkere chocolade bevatten veel bessen flavonoïde antioxidanten. Bessen zijn dan ook goed voor je hersenen. De antioxidantverbindingen in bessen hebben veel positieve effecten op de hersenen, waaronder:

  • verbetering van de communicatie tussen hersencellen
  • ontsteking door het hele lichaam verminderen
  • toenemende plasticiteit, waardoor hersencellen nieuwe verbindingen vormen, waardoor leren en geheugen worden gestimuleerd
  • leeftijdsgebonden hersenaandoeningen en cognitieve achteruitgang verminderen of vertragen

Bessen met veel antioxidanten die de gezondheid van de hersenen kunnen stimuleren, zijn onder meer aardbeien, bramen, bosbessen, zwarte bessen en moerbeien

4. Noten en zaden

Het eten van noten en zaden kan goed zijn voor de hersenen, omdat deze voedingsmiddelen omega-3-vetzuren en antioxidanten bevatten.  Zo zijn noten en zaden een rijke bron van de antioxidant vitamine E, die cellen beschermt tegen aantasting,  veroorzaakt door vrije radicalen.  Vitamine E draagt bij aan een verbeterde cognitieve ontwikkeling.
De noten en zaden met de hoogste hoeveelheden vitamine E zijn onder meer, zonnebloemzaden, amandelen en hazelnoten

5. Volle granen

Het eten van volle granen is een andere manier om te profiteren van de effecten van vitamine E, waarbij deze granen een goede bron van vitamine zijn. Volkoren voedingsmiddelen zijn onder meer, bruine rijst, gerst, havermout, volkorenbrood en volkoren pasta

6. Pinda’s

Pinda’s zijn een peulvrucht met een uitstekend voedingsprofiel. Ze bevatten namelijk veel onverzadigde vetten en eiwitten om het energieniveau van een persoon gedurende de dag hoog te houden.  Pinda’s leveren ook belangrijke vitamines en mineralen om de hersenen gezond te houden, waaronder hoge niveaus van vitamine E en resveratrol.
Resveratrol is een natuurlijke niet-flavonoïde antioxidant die voorkomt in pinda’s, maar ook in moerbeien en rabarber.

7. Eieren

Het eten van een eitje in de ochtend is een mooi begin van de dag. Eieren zijn een goed bron van B-vitamines zoals vitamine B-6, b12 en foliumzuur.  Deze vitamine zouden hersenkrimp kunnen voorkomen en cognitieve achteruitgang kunnen vertragen.

8. Broccoli

Broccoli en andere kruisbloemige groenten zijn rijk aan vezels en voedingsstoffen. Ze  zijn niet alleen een caloriearme bron van voedingsvezels, maar kan ook goed zijn voor de hersenen. Zo is broccoli rijk aan verbindingen die glucosinolaten worden genoemd. Wanneer het lichaam deze afbreekt, produceren ze isothiocyanaten.  Isothiocyanaten verbetert de werking van je hersenen (door oxidatieve stress te verminderen). Ook bevat broccoli vitamine C en flavonoïden, en deze kunnen zoals eerder gezegd iemands hersengezondheid verder stimuleren.

Andere groenten die glucosinolaten bevatten, zijn onder meer, spruitjes, paksoi, kool, bloemkool, rapen en boerenkool

9. Sojaproducten

Vitamine B6 en B12 helpen aminozuren af te breken die giftig zijn voor je hersens, en stimuleren de aanmaak van rode bloedlichaampjes die zorgen voor het zuurstoftransport naar de hersens. In soja zitten veel vitamine B6 en B12.
Sojaboonproducten zijn verder rijk aan een bepaalde groep antioxidanten die polyfenolen worden genoemd. Deze worden in verband gebracht met een verbetering cognitieve vaardigheden in reguliere verouderingsprocessen.  Mogelijk verbeteren de isoflavonen in soja ook de cognitieve vaardigheden.

Vitamine B6 en B12 zitten ook veel in vlees, eieren, vis, bananen, broccoli, spinazie, aardbeien, meergranenbrood, melk, meloen, peulvruchten, citrusvruchten, havermout en asperges.

bron: www.medicalnewstoday.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *