gezond leven

8 tips om kinderen gezond te leren leven

Als ouder ben je de belangrijkste coach voor kinderen om ze een gezonde leefstijl aan te leren. Het aanleren van een gezonde leefstijl bij kinderen gaat niet altijd zonder slag of stoot.  8 Tips om kinderen te leren om gezond te eten en actief te blijven.

1. Laat een kind niet zijn bord leeg eten
Een kind moet stoppen met eten als hij vol zit. En niet als hij alles opgegeten heeft.  Een kind laten eten terwijl hij  geen honger heeft, leert ze niet te luisteren naar wat hun lichaam aangeeft. Volwassenen eten over het algemeen alles op wat op hun bord ligt, kinderen zo’n 60%. Dat is heel normaal.

2. Maak sporten leuk en lekker
Het is goed als een kind tenminste een uur per dag beweegt. Buiten voetballen of een wandeling maken met het gezin.  Zorgt dat ze het leuk vinden. Wanneer je achteraf aan ze vraagt hoe ze zich voelen, zal de endorfine ervoor zorgen dat het antwoord positief is. Op deze manier gaan ze fysieke activiteiten associëren met dat lekkere gevoel, wat ze stimuleert voor een volgende keer.

3. Eet niet voor de tv
Als een kind tijdens het eten televisie kijkt, eet hij zonder aandacht. Hierdoor negeren ze het gevoel dat ze vol zitten. Ook worden ze dan blootgesteld aan eventuele reclames die snoep of junkfood onder kinderen aanprijzen.

4. Beperk schermtijd
Kinderen besteden in toenemende mate tijd achter schermpjes, zowel televisie als tablets . Hierdoor worden ze lui en minder creatief. Een onderzoek bij kinderen tussen de 8 en 18 jaar toonde aan dat kinderen die veel tijd besteden aan schermpjes slechtere cijfers halen en minder tevreden zijn met zichzelf.

5. Geef gezonde tussendoortjes
Als een kind al een tussendoortje nodig heeft, geef dan iets gezonds, een appel of banaan. Een tussendoortje staat niet gelijk aan snoep.

6. Beloon kinderen niet met snoep
Goede prestaties belonen met snoep zorgt niet alleen voor meer calorieën, het versterkt ook de voorkeur voor zoetigheid. Zo gaan ze een goed cijfer associëren met een snoepje, waardoor de verkeerde motivatie ontstaat.

7. Verbied niet teveel
Verwacht niet dat een kind maar een paar patatjes eet of een klein stukje taart. Vind met elkaar een goede balans in wat wel en niet kan. Een voorbeeld hiervan is om niet iedere dag een zoet toetje te eten, maar ook gewoon te genieten van yoghurt.  Zoek hierin een weg die zowel voor jou als ouders als de kinderen werkt.

8. Wees het goede voorbeeld
Wanneer je zelf frisdrank bij het avondeten drinkt, kan je niet verwachten dat je kind melk of water drinkt. Je moet zelf het goede voorbeeld zijn voor je kinderen. Dit geldt ook voor sporten en het wegleggen van je mobiel. Zo laat je kinderen zien dat de regels er niet zijn om hen te pesten, maar dat de regels er zijn omdat het echt beter voor iedereen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *