tips gezond eten

10 tips om kinderen gezond te laten eten

Kinderen zijn volop in de groei, daarom is het belangrijk dat ze gezond eten en dagelijks voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Laat ze daarom kennis maken met gezond en gevarieerd eten.

1. Praat samen over gezonde voeding

Op jonge leeftijd kun je al over gezonde voeding praten. Zo kun je aan kleine kinderen bijvoorbeeld vertellen wat de effecten zijn van groenten en fruit. Dat je door het eten van groenten, fruit en volkorenbrood groot en sterk wordt.

2. Betrek je kind bij het koken

Kinderen vinden het meestal leuk om samen bezig te zijn in de keuken. Jonge kinderen kunnen bijvoorbeeld groenten wassen of in de pan roeren. Wat oudere kinderen kunnen helpen bij het snijden van groenten.

3. Doe samen boodschappen

Samen boodschappen doen kan heel gezellig zijn en is ook nog eens leerzaam. Neem de tijd voor zo’n bezoekje, niet even haastig en hongerig vlak voor het eten. Kinderen maken zo kennis met verschillende voedingsmiddelen. Betrek ze bij wat je gaat koken en wat je daar voor nodig hebt. Vertel waarom je voor bepaalde producten kiest Op deze manier leert een kind wat er nodig is om een gezonde maaltijd te maken.

4. Varieer

Het is goed om te variëren met voedingsmiddelen zodat je kind verschillende vitamines en mineralen binnenkrijgt en verschillende smaken proeft. Kies voor verschillende granen, groenten, fruit, vis, vlees en zuivel. Experimenteer af en toe door ze iets heel anders te laten proeven zoals olijven of geitenkaas. Sommige kinderen vinden het heerlijk!

5. Maak het eten aantrekkelijk

Dek de tafel mooi en probeer waar mogelijk het eten aantrekkelijk te maken. Snij het eten in een leuke vorm, zoals een hartje of gezichtje. Of maak vrolijke groente en fruitspiesjes.

6. Ritme en regelmaat

Door vaste eetmomenten in te plannen leert je kind om niet de hele dag door te eten en te drinken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor vijf eetmomenten: ontbijt, lunch, diner en twee tussendoortjes. Plan de tussendoortjes zo’n 2 uur voor een maaltijd. Regelmatig en gezond eten voorkomt snoepen en overeten.

7. Laat je kind zelf opscheppen

Laat je kind zelf opscheppen en spreek af dat wat hij opschept, hij ook moet opeten. Een kind weet veelal goed hoeveel hij nodig heeft.

8. Dwing een kind niet zijn bord leeg te eten

Een beetje stimulans is soms nodig en mag best maar dwing je kind niet om zijn bord leeg te eten. Daarmee wordt namelijk het natuurlijke verzadigingsgevoel verstoord. Als een kind zelf goed aanvoelt wanneer hij genoeg heeft gegeten, voorkomt dat overgewicht.

9. Kies voor water

Stel het zo lang mogelijk uit om kinderen sap of frisdrank te geven. Drinken ze al sap, biedt dan vaker water aan, bijvoorbeeld ‘s ochtends voor het ontbijt.  Frisdrank en sap zijn niet goed voor je gezondheid en gebit. Zoet is een smaakgewenning, als een kind niet went aan zoet dan hoeft het het ook niet af te leren.

10. Geef het goede voorbeeld!

De allerbelangrijkste tip. Kinderen doen hun ouders na. Wat je doet is zoveel sterker dan wat je zegt. Als ze jou gezond zien eten dan zien ze dit als ‘normaal’ en volgen ze (uiteindelijk) jouw goede voorbeeld op! Eet daarom bij ook zoveel mogelijk samen met de kinderen. Aan tafel natuurlijk.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *